Wijn en voedsel

Wijn is een bijzonder drankje. Omdat het de smaakbeleving van je diner enorm kan versterken. Andersom is dat vaak minder; het diner vermindert vaak de smaakbeleving van de wijn. Tenminste, voor ons middelmatigen die boodschappen doen bij onze buurtsuper en daar zo af en toe een flesje wijn meepikken.

Verschillende wijnen, verschillende smaken

Welke wijn past nu bij welke maaltijd? Allereerst is het zaak om de wereld van de wijn te gaan verkennen, door wijnen uit verschillende landen te drinken. Vervolgens probeer je te achterhalen of er een verschil zit tussen de druivensoorten die voor de wijn gebruikt worden. En wat is het effect als wijn ouder wordt? Of lang rijpt in (eiken)houten vaten? Daar kan een wereld van verschil in zitten. Een goed voorbeeld is wijn uit Bordeaux. Deze bevat over het algemeen Merlot, Cabernet Sauvignon en Cabernet Franc druiven. Bordeaux wijnen zijn er in heel veel verschillende soorten en maten. Het verschil tussen een Grand Cru Classé en een "Grand vin de Bordeaux" (wat op elke fles bocht uit die streek te vinden is) kan gigantisch zijn, terwijl ze wellicht van dezelfde druiven gemaakt zijn! De grond waarop ze verbouwd worden heeft veel effect, evenals de rijping van de wijn. En het jaar, hoewel dit laatste voornamelijk van belang is voor de betere wijnen.

De juiste wijn bij het juiste gerecht

Om wijn uit te zoeken bij het eten, kijken we eerst naar de gekruidheid van het voedsel. Veel kruiden? Overheersende smaken? Dan een krachtige rode wijn, die daar tegenop kan boksen. Veel groente met een uitgesproken doch neutrale smaak? Dan een fruitige, lichte rode wijn. En het is waar, vis is vaak het beste te combineren met witte wijnen. Soms echter is een rosé ook een zeer verfrissend alternatief.