Ovengerecht, 2 personen, 30-60 minuten

Fijne witvisschotel uit de oven, licht zoet van smaak en zeer geschikt voor koninginnedag!

Ingrediënten

Goede vis.
Melkvrij.
Witvis uit de oven, roomsaus van verse tomaten, wortel en dille.
  • 2 witvis filets; pangasius (mals) of tilapia (steviger)
  • 2 kleine of 1 grote winterpeen, 150 gram
  • 3 tomaten
  • 1 grote teen knoflook
  • 125 ml (soja) kookroom
  • 1 tl dilletopjes
  • 200 gram (zilvervlies)rijst
  • zwarte peper met molen
  • zout
  • olijfolie

Optionele salade

  • Rucola
  • Zwarte olijven
  • Balsamicocreme

Bereidingswijze

Benodigdheden

Snijplank, wok, overschaal (vierkant, 20cm) en een pan om de rijst te koken.

Voorbereiding

Breng 1,5 liter water aan de kook voor het blancheren van de tomaten en het koken van de rijst. Was de winterpeen, schil indien nodig en snij deze doormidden en vervolgens in plakjes van 3 mm. Niet veel dikker, want het is de bedoeling dat ze min of meer gaar koken in de oven.

Als het water kookt, doe dit dan in de pan. Leg daar 1 voor 1 de tomaten in en haal ze er na 30 seconden weer uit. Laat ze afkoelen of houd ze onder de koude kraan. Dit gedoe met die tomaten heet blancheren. Ontvel vervolgens de tomaten met een aardappelschilmesje. Omdat ze zijn geblancheerd gaat dit heel makkelijk. Snij de ontvelde tomaten doormidden en haal het witte hart eruit. Snij ze vervolgens in kleinere stukjes. Laat het water in de pan zitten om daar later de rijst in te koken.

Verwijder de schil en de harde uiteinden van de knoflookteen en haal het groene hart eruit (als de teen wat minder vers is) en snij de knoflook in kleine stukjes. Of gebruik een knoflookpers. CookRookies opgelet! Wanneer je een knoflookpers gebruikt, zal het gerecht een overheersende knoflooksmaak krijgen. Als je dit niet wil, laat dan de pers in de kast en snijd de knoflook in kleine stukjes.

Bereiding

Verhit 2 el olijfolie in een wok op hoog vuur. Draai het vuur laag. Doe de gesneden tomaten en de wortelstukjes in de wok. Verhit op hoog vuur en zorg ervoor dat de tomaten zacht worden, onder regelmatig omscheppen. Maak de tomaten kleiner met een spatel zodat een soort saus ontstaat. Doe hier vervolgens 125 ml (soja) kookroom bij. Breng op smaak met wat zwarte peper, een snuf zout en de dilletopjes (1 tl). CookRookies opgelet! Dille is een sterk kruid met een eigenzinnige smaak. Je vindt het lekker of niet. Experimenteer met hoeveelheden. Proef je saus terwijl je de dille beetje bij beetje toevoegt!

Laat de saus 8 minuten afgedekt op laag vuur staan. Verwarm in die tijd de oven voor op 200 graden. Vet de ovenschaal in. Dit kun je doen met olijfolie en wat keukenpapier. Leg de witvisfilets naast elkaar in de ovenschaal en bestrooi deze met wat zwarte peper en zout en de knoflookstukjes. Giet dan de saus over de witvisfilets en verdeel de ingredienten over de ovenschaal. Zet deze vervolgens 15 minuten in de oven.

Kook ondertussen de (zilvervlies)rijst.

Serveertips

Serveren met rucola, voor de kleur (zeker niet onbelangrijk; het oog wil ook wat) en de pittige smaak. Lekker bij de rucola: balsamicocreme en zwarte olijven!

Passende wijn(en)

Moddervette, ronde en zachte Chardonnay. Zo simpel is dat.

Toegevoegd door CookRookie op 20-07-2012 om 21:48
Reacties van CookRookies
Geef als eerste een reactie...

Om een reactie te kunnen plaatsen moet je ingelogd zijn...! Nog geen account? Registreer je nu!