Ovengerecht, 2-3 personen, 30-60 minuten

We gaan een taart bakken!

Ingrediënten

Vegetarisch.
Witloftaart met appel, ui, champignons en walnoten.
  • 3 stronkjes witlof
  • 8 plakjes bladerdeeg
  • 1 rode ui
  • 1 appel
  • 125 gram kastanjechampignons
  • 2 grote of 3 kleine eieren
  • 125 ml (soja) kookroom
  • 20 gram walnoten
  • 80 gram geraspte oude goudse kaas
  • 4 seizoenenpeper
  • olijfolie
  • crema di balsamico

Bereidingswijze

Benodigdheden

Wok, snijplank, soepkom, taartvorm/spingvorm 24 cm

Voorbereiding

Leg de plakjes bladerdeeg uit zodat ze kunnen ontdooien. Prepareer de witlof: verwijder eerst de onderkant, snijd vervolgens het stronkje in de lengte doormidden en verwijder het hart. Snijd ed witlof vervolgens in de breedte zodat je snippers krijgt. Maak de champignons schoon. Snijd de ui en de appel in stukjes en de champignons in plakjes. Vet de taartvorm in met een stukje keukenpapier en olijfolie. Doe de eieren, 60 gram geraspte kaas en de kookroom in een soepkom en klutst het geheel tot het een egaal mengseltje is geworden. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bereiding

Doe een scheut (2 eetlepels) olijfolie in de wok en verhit de olie op hoog vuur. Fruit de ui in de olie. Doe daar de champignons bij en bak deze een minuutje mee. Voeg vervolgens de witlof snippers toe aan de wok en bak het geheel op hoog vuur een minuut of 2. Breng op smaak met peper. Zet het vuur laag.

Als de plakjes bladerdeeg inmiddels ontdooid zijn, verwijder dan eventueel het folie en bekleed de binnenzijde van de taartvorm met de bladerdeeg. Zorg dat er geen kieren meer zijn, door de plakjes op elkaar te drukken. Houd aan de rand van de taartvorm een stukje over, zodat je de taart aan de rand een stukje kunt dichtvouwen.

Er is inmiddels waarschijnlijk wat vocht vrijgekomen uit de witlof. Dit kun je het beste wat afgieten, anders wordt de taart te pappig. Voeg daarna de appel, de walnoten en het eiermengsel aan de wok toe en roer het geheel goed om. Stort de hele handel vervolgens in de taartvorm. Vouw het bladerdeeg aan de rand naar de taart toe. Het midden van de taart blijft open. Strooi de rest van de kaas uit over de taart.

Zet de taart vervolgens 30 minuten in de oven.

Als extra smaakmaker kan de taart, als ie klaar is, met wat balsamico-creme worden besprenkeld.

Serveertips

Op de afbeelding staat een salade met veldsla, voorgekookte rode bietjes en appel in stukjes gesneden, met daardoorheen geraspte oude goudse kaas.

Passende wijn(en)

Fruitige en lichte rode wijn, zoals een jonge Bourgogne of een Beaujolais Primeur. Of een lichtzoete witte wijn, zoals een Sylvaner uit de Elzas.

Toegevoegd door CookRookie op 16-04-2011 om 14:39