Hoofdgerecht, 2-3 personen, 30-60 minuten

Spaghetti met hartige vegetarische bolognesesaus met een Mexicaans tintje!

Ingrediënten

Vegetarisch.
Melkvrij.
Spaghetti vega bolognese met Mexicaans karakter.
  • 200 gram spaghetti (12 minuten kooktijd)
  • 175 gram vegetarisch gehakt (tofu of soja)
  • 1 groene paprika
  • 1 kleine ui
  • 100 gram kastagne champignons
  • 3 tomaten
  • vierseizoenen peper met molen
  • snuf gemalen kaneel
  • snuf gemalen gember
  • 2 tl provencaalse kruiden
  • zout
  • 2 el olijfolie
  • rode wijn

Optionele zaken

  • Ketchup, tuurlijk
  • Oude geraspte kaas (bevat wel koemelk)

Bereidingswijze

Benodigdheden

Snijplank, wok, een pan om de spaghetti te koken, vergiet.

Voorbereiding

Snij de paprika in stukjes en verwijder de zaadlijsten. Verwijder de schil van de ui, haal het gele hart eruit en snij de ui in stukjes. Was de champignons (kan gewoon onder de kraan) en snij deze in plakjes.

Verhit 2 el olijfolie in een wok op hoog vuur en doe de paprika in de wok. Schep enkele malen om, draai het vuur laag en dek de wok af met een deksel.

Breng 1,5 liter water aan de kook voor het blancheren van de tomaten en het koken van de spaghetti. Als het water kookt, doe dit dan in de pan. Leg daar 1 voor 1 de tomaten in en haal ze er na 40 seconden weer uit. Laat ze afkoelen of houd ze onder de koude kraan. Ontvel vervolgens de tomaten met een aardappelschilmesje. Snij de ontvelde tomaten doormidden en haal het witte hart eruit. Snij ze vervolgens in kleinere stukjes. Laat het water in de pan zitten om daar later de spaghetti in te koken. Schep af en toe de paprika om.

Bereiding

Omdat de paprika al een tijdje in de wok heeft gezeten, is deze inmiddels al wat zachter geworden, wat de smaak zeer ten goede komt. Doe de ui bij de paprika en bak onder regelmatig omscheppen een minuutje op hoog vuur. Doe dan de champignons en het vegetarische gehakt in de wok. Maal wat vierseizoenenpeper door het geheel en bak onder regelmatig omscheppen 3 minuten. Doe de tomatenstukjes en de provencaalse kruiden in de wok en schep ze om. Doe het vuur laag en doe de deksel op de wok.

Breng het water in de pan opnieuw aan de kook en doe de spaghetti erin. Als je de spaghetti heel wil laten, wacht je geduldig tot deze in de pan is gezakt. Regelmatig roeren versnelt dit. We gaan er vanuit dat de spaghetti 12 minuten moet koken.

Als de spaghetti 5 minuten kookt, haal dan de deksel van de wok en schep de saus om. Maak vervolgens een kuiltje in het midden, zodat je de bodem van de wok kan zien. Als het even duurt voordat het vocht tevoorschijn komt, doe dan wat rode wijn in de wok. Doe de snuf kaneel en snuf gember bij het vocht. CookRookies opgelet! Ook gember en kaneel zijn superheftige kruiden. Begin dus rustig. Je kunt er later altijd nog wat meer bij doen. Eventueel wat zout toevoegen. Meng de kruiden en het vocht met een spatel en schep vervolgens de hele prak nog een paar keer goed om op hoog vuur. Als de saus te weinig op een saus lijkt, kun je nog wat extra water of rode wijn toevoegen. Zet het vuur weer laag en doe de deksel weer op de wok.

Wacht tot de spaghetti klaar is. Schep ondertussen de bolognesesaus af en toe om. Gebruik een vergiet om de spaghetti makkelijk af te gieten.

Passende wijn(en)

Kruidige, volwassen Bordeaux uit 2008 of eerder. Of een stevige Syrah/Cabernet uit de Nieuwe Wereld.

Toegevoegd door CookRookie op 07-08-2012 om 20:53
Reacties van CookRookies
Geef als eerste een reactie...

Om een reactie te kunnen plaatsen moet je ingelogd zijn...! Nog geen account? Registreer je nu!