Hoofdgerecht, 2-3 personen personen, 30-60 minuten

Frisse doch zeer voedzame rode bieten salade

Ingrediënten

Vegetarisch.
Melkvrij.
Glutenvrij.
Rode bieten salade met aardappel, ui, appel, ei en augurk.
 • 300 gr vastkokende aardappels
 • 500 gr voorgekookte rode bieten
 • 3 augurken
 • 3 eieren (1 ei per persoon)
 • 1 grote rode ui of 2 kleintjes
 • 1 frisse, stevige appel (Junami)
 • 3 el olijfolie
 • 2 el mayonaisse
 • 1 el dijon mosterd
 • zwarte peper met molen
 • zout

Bereidingswijze

Benodigdheden

Snijplank, aardappelschilmesje, kookpan 20 cm, pannetje voor eieren

Voorbereiding

Schil de aardappels met een dunschiller of schilmesje. Snij de aardappels vervolgens in blokjes (van 1x1 cm).

Gebruik de grote pan voor de aardappels; doe deze in de pan, doe daar water bij en zorg ervoor dat ze net onder water staan. Doe wat zout (2 tl) bij de aardappels, roer het geheel, breng aan de kook en laat koken voor 12 tot 15 minuten. Controleer af en toe de gaarheid van de aardappels door er even met een vork in te prikken; als ze gaar genoeg zijn, haal ze dan van het vuur.

Gebruik het kleine pannetje om de eieren te koken. Doe water in het pannetje, doe daar de eieren bij en zorg ervoor dat ze onder water staan, breng aan de kook en laat de eieren daarna nog 7 minuten koken, zodat ze hardgekookt worden.

Schil de rode bieten als dit nog niet gebeurd is. Snij deze in blokjes (2x2 cm). Snij de augurken in kleine plakjes. Schil de appel, snij deze in vieren (van boven naar onder) en haal het klokhuis eruit. Snij de appelpartjes in kleine stukjes. Snij de ui: haal de buitenste schil eraf, snij de ui doormidden en haal het gelige hart eruit, snij de helften vervolgens in kleine snippers.

Bereiding

Als de aardappels gekookt zijn, giet ze dan af en leg ze op een bord. De eieren zijn waarschijnlijk ook al klaar: giet af en houd ze een tijdje onder de koude kraan. Haal de schaal van de eieren en snij de eieren in kleine stukjes.

Giet olijfolie (ongeveer 3 eetlepels) in de kookpan waar de aardappels uit komen, zodat er echt een laagje olijfolie in de pan ligt. Verhit de olie en doe vervolgens de ui in de pan. Fruit de ui totdat deze er wat glazig uitziet.

Doe dan het vuur laag. Het is tijd geworden om alles door elkaar te gooien. Gooi de rode bieten in de pan. Gooi de gekookte aardappels in de pan. Bestrooi het geheel met wat zwarte peper. Doe daar 2 eetlepels mayonaisse en 2 theelepels (of 1 koffielepel) dijon mosterd bij. Schep het geheel om, zorg ervoor dat de aardappels heel blijven en dat de mayonaisse en mosterd gelijkmatig verdeeld wordt.

Doe als laatste de augurk, appel en het ei in de pan en schep het geheel nog een paar keer om.

Serveertips

Wat groens erbij? Veldsla!

Passende wijn(en)

Een fruitige rode wijn, zoals een Cote du Rhone Villages. Of een knisperende droge witte wijn, Sauvignon Blanc. Chablis, ook lekker.

Toegevoegd door CookRookie op 20-03-2015 om 12:16