Hoofdgerecht, 2-3 personen personen, 20-30 minuten

Variatie op de aardappelsalade met rode bieten. Maar nu met pasta en kappertjes voor een mediterraans tintje.

Ingrediënten

  • 200 gr pasta (Spirelli of Penne, 70 gr per persoon)
  • 500 gr gekookte rode bieten
  • 200 gr biologische spekreepjes
  • 1/2 potje kappertjes
  • 3 eieren (1 ei per persoon)
  • 1 grote rode ui of 2 kleintjes
  • 1 frisse, stevige appel (Junami, Elstar)
  • 2 el mayonaisse
  • 1 el dijon mosterd
  • olijfolie

Bereidingswijze

Benodigdheden

Wok, snijplank, aardappelschilmesje, koekenpan met deksel, kookpannetje voor de eieren en de pasta

Voorbereiding

Kook het water voor de eieren met de waterkoker. Doe het kokende water in een kookpannetje en doe daar de eieren voorzichtig in (met een lepel). Kook de eieren 7 à 8 minuten zodat ze hardgekookt uit het water komen.

Snij de ui: eerst de schil eraf, dan doormidden snijden. Snij de helften in plakjes en de plakjes in stukjes. Snij de rode bieten in blokjes van 1 bij 1 centimeter. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snij de appel in kleine stukjes.

Bereiding

Leg de spekreepjes in de koekenpan, geen olie nodig. Verhit op hoog vuur zodat het spek begint te knetteren, zet dan laag en dek de koekenpan af met een deksel die goed op de pan past.

Doe een scheut olijfolie in de wok en verhit op hoog vuur. Doe dan de gesneden ui in de wok. Schep de ui regelmatig om en bak totdat de ui er glazig en zacht uitziet. Zet het vuur uit en doe de rode bieten en de appel in de wok. Gooi er een half potje kappertjes bij, het vocht laat je natuurlijk in het potje zitten.

Controleer dan de spekreepjes. Er komt vocht vrij tijdens het bakken van de spekjes. Giet dit vocht voor een groot deel af. Liever niet in de gootsteen, maar op een aantal velletjes keukenpapier in de prullenbak. Het gaat erom dat de spekreepjes gebakken worden tot ze bruin en knapperig zijn. Schep de spekjes om en doe de deksel weer op de pan. Hou het vuur laag.

De eieren zijn inmiddels wel gekookt. Haal ze uit het kokende water met een lepel en spoel ze af met koud water of leg ze in een kom met koud water. Doe de pasta dan in het kokende water van de eieren, breng opnieuw aan de kook en zet het vuur laag en laat zachtjes doorkoken. Pel de eieren en snij ze in kleine stukjes. Doe de stukjes ei in de wok.

Controleer weer even de spekjes. Als ze nog roze zijn, verhoog dan even het vuur, schep goed om, zet het vuur weer laag en doe de deksel weer op de pan. Kies desnoods een grotere pit, maar hou het vuur laag.

Doe de mayonaisse en de mosterd in de wok en roer goed door. Als de pasta gekookt is giet je deze af en gooi je ook de pasta in de wok. Hopla! Schep de boel goed om. Proef eventueel of de hoeveelheid mosterd genoeg (of misschien teveel) is.

Als laatste zijn de spekjes aan de beurt. Zijn ze mooi bruin en knapperig? Doe deze dan ook in de wok met al het vocht en schep alles in de wok nog een laatste keer om. Klaar!

Passende wijn(en)

Lekkere frisse witte wijn: Sauvignon Blanc of een jonge Chardonnay.

Toegevoegd door CookRookie op 30-10-2022 om 20:00