Pasta nicoise met haricots verts, tonijn, ei, ui en tomaat
Hoofdgerecht, 2-3 personen personen, 20-30 minuten
Variant op de Franse klassieker uit Nice! Superlekker! Maar dan met pasta in plaats van aardappel.
Ingrediënten
- 200 gram pasta (Spirelli of Penne, 70g per persoon)
- 1 potje haricots verts à 340 gram
- 1 rode ui
- 3 tomaten (1 tomaat per persoon)
- 3 eieren (1 ei per persoon)
- 1 blikje ASC/MSC tonijn op olijfgolie
- 80 gram zwarte olijven
- 1 eetlepel mayo
- 1 eetlepel Dijon mosterd
- olijfolie
Bereidingswijze
Benodigdheden
Snijplank, aardappelschilmesje, wok met deksel, spatel, pannetje voor eieren en pasta
Voorbereiding
Kook de eieren 7 tot 8 minuten (hard gekookt). Gooi het kookwater niet weg, maar gebruik het later voor de pasta! Scheelt weer energie. Snijd ondertussen de ui in stukjes en haal het gedeelte eruit waar de stengel heeft gezeten. Snijd de tomaten in kleine stukjes en haal het groene gedeelte eruit waar de stengel heeft gezeten.
Bereiding
Doe een scheut olijfolie in de wok en verwarm op hoog vuur. Doe de ui in de wok. Bak even aan op hoog vuur en zet het vuur dan laag. Doe de deksel op de wok. Wacht tot de ui er glazig uitziet. Dit heet fruiten.
Laat de haricots verts (groene dunne sperziebonen) uitlekken en doe ze in de wok en zet het vuur uit. Halveer de haricots verts met je spatel en roer deze door de ui. Doe de tomatenstukjes in de wok. Doe de tonijn met de olie in de wok en roer de boel opnieuw fijn door elkaar. Gooi de olijven er ook maar gelijk bij, kan ons het schelen.
Zijn de eieren ondertussen al klaar? Haal ze uit het kokende water en spoel ze af onder de koude kraan, of leg ze in een bakje met koud water zodat ze wat afkoelen en je ze zo kunt pellen. Gooi dan de pasta in het kokende water waar de eieren net uit zijn gekomen, breng opnieuw aan de kook en kook de pasta (aantal minuten staat op de verpakking).
Pel de eieren. Snijd ze in stukjes en doe deze in de wok bij de rest. Doe dan ook de eetlepel mayo en mosterd in de wok en roer het geheel nog een keer door elkaar.
Als de pasta klaar is, giet deze dan af en doe ook de pasta in de wok. Nog één laatste keer alles door elkaar roeren... en smullen maar!
Passende wijn(en)
Frisse witte wijn, dus Sauvignon Blanc of een jonge Chardonnay.