Ovenschotel gehakt met bleekselderij, ui, zoete aardappel, appel en gember
Ovengerecht, 2-3 personen personen, 30-60 minuten
Ingrediënten
- 300 gram zoete aardappel
- 400 gram bleekselderij (middelgrote bos)
- 1 grote rode ui
- 1 frisse, stevige appel (Junami of Elstar)
- 3 bolletjes gember op siroop (of een plakje verse gember)
- 1 teentje knoflook
- 150 gram biologisch gehakt of biologische spekjes
- 250 gram oude kaas, geraspt
- 2 el olijfolie
- Provencaalse kruiden
- Zwarte peper met molen
- Zout
Bereidingswijze
Benodigdheden
Wok, kookpan, koekenpan, snijplank, snijgereedschap, grote ovenschaal (24x19 cm)
Voorbereiding
Schil de zoete aardappel(s) en snij deze in kleine blokjes (15x15 mm). Doe de aardappelstukjes in een kookpan en doe er water bij zodat ze net onder water staan.
Breek 5 grote stengels van de bos bleekselderij (ongeveer de helft), snij het loof eraf en verwijder een stukje van de onderkant. Snij de stengels in stukjes van een halve centimeter.
Schil de appel. Snij deze in 4 partjes en verwijder de steel, het klokhuis en andere harde stukken. Snij de partjes in kleinere stukjes.
Haal de schil van ui, snij deze doormidden en haal het (gelige) hart eruit. Snij de helften vervolgens in stukjes.
Verwijder de schil en de harde uiteinden van de knoflookteen en haal het groene hart eruit (als de teen wat minder vers is) en snij de knoflook in kleine stukjes. Of gebruik een knoflookpers. CookRookies opgelet! Wanneer je een knoflookpers gebruikt, zal het gerecht een meer overheersende knoflooksmaak krijgen. Als je dit niet wil, laat dan de pers in de kast en snij de knoflook in kleine stukjes.
Snij de gemberbolletjes of de verse gember in kleine stukjes. Cookrookies opgelet! Hoe kleiner de stukjes, hoe meer de gembersmaak door het gerecht verspreid zal worden. Dit is ook het geval als je verse gember raspt. Voor een wat meer lokale gemberbite zorg je ervoor dat de gemberstukjes niet te klein zijn.
Verwam de oven 10 minuten voor op 175 graden.
Bereiding
Kook de aardappelstukjes zo'n 7 minuten. Check regelmatig even of ze gaar zijn (als je erin prikt en ze vallen uit elkaar dan is het de hoogste tijd om ze af te gieten).
Doe een flinke scheut olijfolie (2 el) in de wok, verhit de olie en doe vervolgens de ui in de wok. Bak deze totdat ze er wat glazig en zacht uitziet.
Doe daarna de bleekselderij in de wok. Wok deze enkele minuten op hoog vuur. Doe daar de zwarte peper bij. Schep regelmatig om. Zet het vuur laag. Doe een deksel op de wok om de bleekselderij wat zachter te laten worden. Als je van zachte bleekselderij houdt, laat deze dan 10 tot 15 minuten in de wok pruttelen.
Is de zoete aardappel al gaar? Zo ja, afgieten en de pan zonder deksel terugzetten op het fornuis zodat de aardappelstukjes wat kunnen drogen.
Doe het gehakt bij de bleekselderij. Schep om op hoog vuur zodat het gehakt uit elkaar valt en bruin bakt. Als je voor de spekjes kiest, bak je deze in een aparte koekenpan totdat ze bruin en knapperig zijn. Giet het vrijgekomen vocht uit het spek tijdens het bakken voor een groot deel af. Als de spekjes klaar zijn, gooi ze dan in de wok en schep het geheel om.
Zet het vuur laag en voeg de knoflook- en gemberstukjes toe aan de wok. Lekker! Doe daarna de appel en de aardappel in de wok, strooi de provencaalse kruiden over het geheel en schep goed om.
Doe de inhoud van de wok in de ovenschaal en verdeel het geheel gelijkmatig. Bedek met een laag strooikaas. Doe de schaal in de oven, laat 12 minuten bakken bij 175 graden.
Passende wijn(en)
Knisperende sauvignon blanc