Hoofdgerecht, 2-3 personen, 20-30 minuten

Ingrediënten

Goede vis.
Melkvrij.
Gerookte zalm in broccoli-kerrie-roomsaus.
 • 100 gr gerookte zalmfilet (duurzame visserij)
 • 200 gr penne / fusilli (pasta)
 • 1 kleine broccoli
 • 1 gele paprika
 • 125 gr (kastanje) champignons
 • 100 ml soja kookroom
 • 1 teentje knoflook
 • 2 tl kerriepoeder
 • 1 tl zwarte peper, vers gemalen
 • snuf cayennepeper
 • olijfolie
 • maizena

Bereidingswijze

Benodigdheden

Wok, snijplank en een pan om de pasta te koken.

Voorbereiding

Trek een fles fruitige doch aanwezige rode wijn open. Bij voorkeur een Franse wijn van een wijnmaker die niet bang is (of door zijn overheid tegengehouden wordt) om te experimenteren met druivensoorten als Grenache, Mourvedre, Cinsault :-). Neem de tijd om kennis te maken met de wijn.
Snijd vervolgens de knoflook fijn, de broccoli(roosjes) in groffe stukken, de paprika (ontdaan van zaadlijsten, steel en witte stukken) in reepjes en de champignons in partjes.

Bereiding

Ok, ok, toegegeven, dit recept is in de basis natuurlijk te vinden op deze en talloze andere websites, maar goed, er zijn wat minimale doch bepalende toevoegingen waarvan ik denk dat ze de moeite van het schrijven van een recept waard zijn, dus laten we aan de slag gaan! Verhit de wokpan op hoog vuur. Doe daar een flinke scheut olijfolie in. Fruit vervolgens de knoflook in de olie. Dit alleen al belooft veel goeds, heerlijk. Zeker als je een goede wijn gevonden hebt, en die op dat moment drinkt. Jaha, koken is leuk en lekker en het kan een ontspannende bezigheid zijn.

Voeg vervolgens de gele paprika en de champignons toe en wok die handel zoals die gasten dat in zo'n wokrestaurant doen (vlam hoeft daarbij niet in de pan te slaan hoor, laten we het gezellig houden). Wok een tijdje tot je de champs en de paprika ruikt (en de champs hier en daar licht bruingebakken zijn). Wie heeft spatels en roergerei nodig? Niemand! Gewoon de ronding van de wokpan gebruiken om de onderste inhoud boven te krijgen. Natuurlijk valt er af en toe wat naast, terwijl wat van de olie uit de pan zorgt voor enig vuurwerk boven de pit. Oefening baart kunst! Die geur van verbrande olie doet tegelijkertijd denken aan barbequefeesten op lange, zwoele zomeravonden, en dat is ook wat waard. Zeker als het geen zomer is.

Kook ondertussen de broccoli voor maximaal 5 minuten. Die moet stevig blijven, omdat ie later verder gaarkookt in de saus. En terug naar de wokpan. Vuur laag en soja kookroom, kerriepoeder, cayennepeper en zwarte peper bij de champs en paprika doen en goed roeren. Hmm, dat ruikt al goed. Let er op dat de kookroom duidelijk geel kleurt, dus gebruik genoeg kerriepoeder. Heeft de broccoli 5 minuten gekookt? Goed afgieten en in de wokpan mikken die handel. Grove stukken beetje fijnhakken, en het geheel door elkaar roeren. Vervolgens met de gerookte zalmfilet het geheel afdekken, zodat de zalm de komende minuten vanaf de onderkant onder het genot van de broccoli-roomsaus-in-wording gaar kan stomen.

Kook dan de pasta! Natuurlijk, je zou het bijna vergeten. Afhankelijk van hoe lang het koken van de pasta duurt, is het wellicht aan te bevelen om de wokpan te verhuizen naar een kleinere pit, omdat anders de broccoli tot moes gekookt wordt, en dat willen we niet. Als de pasta bijna klaar is, kun je de zalm met een spatel makkelijk in stukjes verdelen en door de onderliggende prak mengen. Indien gewenst kan de saus (of de kleine hoeveelheid vocht die inmiddels op de bodem van de wokpan aanwezig is) nog wat gebonden worden met maizena (maizena in een glas vermengen met wat water en vervolgens aan de saus toevoegen).

Passende wijn(en)

Fruitig, doch aanwezige rode wijn; Grenache, Mourvedre, Cinsault. Of een moddervette Chardonnay. Laat in dat geval de (cayenne)peper met rust.

Toegevoegd door CookRookie op 13-10-2010 om 13:37