Couscous salade met dadels, aubergine, courgette, paprika en pijnboompitjes
Hoofdgerecht, 2 personen, 20-30 minuten
Ingrediënten
- 1 Aubergine
- 1 courgette
- 1 gele paprika
- 1 ui
- 5 trostomaatjes of tasty toms
- 5 dadels
- 1 teentje knoflook
Wat betreft de groenten, zoek de kleinste in zijn soort uit, anders wordt het wat veel. Afhankelijk van de eetlust van de eters uiteraard.
- 60 gram pijnboompitten
- 200 ml water (voor de couscous)
- Snuf kaneel
- Snuf komijn
- Vers gemalen peper
- Een handje geraspte oude kaas
- 200 gr. couscous
Bereidingswijze
Benodigdheden
Snijplank, mes om groenten mee te snijden, roergereedschap, koekenpan, kom voor de couscous, pan om water in te koken
Voorbereiding
Het is handig om alles eerst te snijden.
De courgette en de aubergine niet te klein om te voorkomen dat de groente pappig wordt.
De knoflook in zo dun mogelijke plakjes/stukjes.
De tomaatjes in partjes.
De paprika ontdoen van zaadlijsten en snijden in kleine reepjes.
De dadels door de midden in de lengte en dan in dunne reepjes overdwars.
De couscous afwegen op 200 gram.
Bereiding
Rooster als eerste de pijnboompitjes op een heel laag vuurtje in koekepoen, tot ze lichtjes bruin verkleuren. Houd ze goed in de gaten! Als je ze begint te ruiken zijn ze zo goed als klaar.
Fruit een uitje samen met de knoflook. Zorg dat je genoeg olie gebruikt. Ik gebruikte zelf wel eens te weinig, waardoor de knoflook gauw bruin wordt/aanbrandt. Dit gaat ten koste van de smaak van je gerecht.
De groenten doe je vrij vlot achter elkaar in de wok; Ik begin zelf eerst met de paprika. Deze heeft de meeste tijd nodig om een beetje zacht en sappig te worden. Als je de groenten goed in de gaten houdt tijdens het wokken zie je de veranderingen. Combineer dit met af en toe eens prikken en proeven; zo leer je op het oog inschatten wanneer de groente de gewenste gaarheid heeft bereikt.
Dan de auberigine, deze wok je tot ze de olie een beetje opneemt, vervolgens kan de courgette erbij. Roerbak tot het er goed gegaard uit ziet. Een deksel op de pan werkt daar goed aan mee.
Denk je aan de pijnboompitjes?!
Terwijl de groente nog even gaart, kook je het water voor de couscous in de pan. Kijk op je pak voor de verdere bereidingswijze. Ik heb altijd biologische coucous van AH. Hiervoor geldt de volgende bereidingswijze, 200 ml water in een pan koken. Pan van het vuur als het water kookt. Couscous al roerend in de pan doen en dan 2 minuten latten wellen.
Dan doe je de dadels, komijn, kaneel en peper door je groentemengsel. Zout niet of met mate.
Dit laat je door de groenten opnemen en dan roer je de couscous erdoor. Tot slot de tomaatjes, de dadels en de pijnboompitjes er doorheen en klaar is je gerecht.
Serveertips
Voor wat extra smaak kun je er geraspte oude kaas overheen strooien (niet melkvrij). Eet smakelijk!
Passende wijn(en)
Chablis!