Ovengerecht, 2-3 personen, meer dan 1 uur

We gaan een taart bakken!

Ingrediënten

Vegetarisch.
Broccolitaart met champignons, olijven en abrikozenjam.
  • 1 grote broccoli
  • 7 plakjes bladerdeeg
  • 2 grote of 3 kleine eieren
  • 100 gram champignons
  • 120 gram zwarte olijven (half potje)
  • 25 ml (soja/rijst) kookroom
  • 150 gram abrikozenjam (1/3 pot)
  • 80 gram geraspte oude kaas
  • 4 seizoenenpeper
  • olijfolie

Bereidingswijze

Benodigdheden

Pan, snijplank, slabak, taartvorm/spingvorm 24 cm

Voorbereiding

Leg de plakjes bladerdeeg uit zodat ze kunnen ontdooien. Snijd de broccoli, halveer de grotere roosjes. Maak de champignons schoon en snijd ze in blokjes. Snijd de olijven indien nodig doormidden. Vet de taartvorm in met een stukje keukenpapier en olijfolie. Doe de 2 eieren in de slabak en klop ze los. Doe daar vervolgens 60 gram geraspte kaas, de olijven, de champignons en een scheutje kookroom bij. Niet teveel, want daar krijg je een "natte taart" van. 4-Seizoenenpeper erbij voor een "scherp randje". Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bereiding

Kook de broccoli maximaal 5 minuten. Misschien zijn de roosjes nog wat stevig, maar dat verandert als ze in de taart zitten en deze 40 minuten in de oven staat. Giet de broccoli af en laat met de deksel van de pan staan (zodat het vocht er wat uit verdampt).

Als de plakjes bladerdeeg inmiddels ontdooid zijn, verwijder dan eventueel het folie en bekleed de binnenzijde van de taartvorm met het bladerdeeg. Zorg dat er geen kieren meer zijn, door de plakjes op elkaar te drukken. Houd aan de rand van de taartvorm een stukje over, zodat je de taart aan de rand een stukje kunt dichtvouwen. Bedek de gehele bodem van de taartvorm (inmiddels voorzien van bladerdeeg) met een laagje abrikozenjam, zo dik als op een boterham.

Giet de broccoli alsnog af en prop deze gelijkmatig in de taartvorm. Giet daaroverheen het ei-champignons-olijven-kaas mengsel. Zorg ervoor dat het ei-olijven-champignons-kaas mengsel met inhoud tussen de broccoli verdeeld wordt, laat daarbij het bladerdeeg en de abrikozenjambodem intact. Vouw het bladerdeeg aan de rand naar de taart toe. Het midden van de taart blijft open. Strooi de rest van de geraspte kaas over het open gedeelte de taart.

Zet de taart vervolgens 40 minuten in de oven.

Passende wijn(en)

Knisperende droge witte wijn, zoals een jonge Semillon Blanc.

Toegevoegd door CookRookie op 01-06-2011 om 12:16