Ovengerecht, 2-3 personen, 30-60 minuten

We gaan een TAART bakken!

Ingrediënten

Vegetarisch.
Bleekselderijtaart met blauwe kaas, ui en walnoten.
  • 1/2 stronk bleekselderij (6 stengels ofzo)
  • 1 grote ui
  • 2 grote of 3 kleine eieren
  • 8 plakjes bladerdeeg
  • 100 gram walnoten
  • 100 gram gorgonzola
  • 1 dl (soja) kookroom of creme fraiche
  • 4 seizoenspeper met molen
  • olijfolie

Bereidingswijze

Benodigdheden

Wok, snijplank, soepkom, taartvorm/spingvorm 24 cm

Voorbereiding

Leg de plakjes bladerdeeg uit zodat ze kunnen ontdooien. Prepareer de bleekselderij. Verwijder daarbij de blaadjes en de uitgedroogde uiteinden van de stelen. Was de stelen en snijd ze in stukjes van een halve centimeter. Breek de walnoten in kleine stukjes. Doe de eieren in een soepkom en klop ze los. Roer de kookroom en de walnoten door het ei-mengsel. Snijd de ui in stukjes. Vet de taartvorm in met olie. Verwarm de oven voor op 200 graden.

Bereiding

Doe een scheut (2 eetlepels) olijfolie in de wok en verhit de olie op hoog vuur. Fruit de ui kort (halve minuut) in de olie. Doe daar de bleekselderij bij en wok op hoog vuur onder regelmatig omscheppen 5 minuten. Breng op smaak met peper. Zet het vuur laag.

Als de plakjes bladerdeeg inmiddels ontdooid zijn, verwijder dan eventueel het folie en bekleed de binnenzijde van de taartvorm met de bladerdeeg. Zorg dat er geen kieren meer zijn, door de plakjes op elkaar te drukken. Houd aan de rand van de taartvorm een stukje over, zodat je de taart aan de rand een stukje kunt dichtvouwen.

Stort de bleekselderij met ui in de taartvorm. Verdeel de gorgonzola tussen de bleekselderij. Giet daaroverheen het ei-mengsel en verdeel losjes door de bleekselderij en gorgonzola. Vouw het bladerdeeg aan de rand naar de taart toe. Het midden van de taart blijft open.

Zet de taart vervolgens 30 minuten in de oven.

Passende wijn(en)

Fruitige en lichte rode wijn, zoals een jonge Bourgogne of een Beaujolais Primeur.

Toegevoegd door CookRookie op 17-04-2011 om 14:53