Hoofdgerecht, 2 personen, 30-60 minuten

Effe wat groenten in een wok gaarstomen!

Ingrediënten

Vegetarisch.
Melkvrij.
Bleekselderij, wortel en paprika: pasta- en groentegerecht in de wok.
 • Halve bos / 4 stengels bleekselderij
 • 1 winterpeen
 • 1 gele paprika
 • Half potje zwarte olijven (75 gr)
 • 1 teentje knoflook
 • Zwarte peper met molen
 • 1 el provencaalse kruiden
 • Tagliatelle pasta
 • Quorn stukjes dés
 • Geraspte oude kaas (bevat koemelk)
 • Balsamico creme

Bereidingswijze

Benodigdheden

Snijplank, wok en een pan om de pasta te koken.

Voorbereiding

Was de winterpeen en snijd de uiteinden eraf. Je kunt 'm met een dunschiller nog ontdoen van z'n "schil", deze is over het algemeen wat bitter. En da's geen gewenste smaak in dit gerecht. Snijd de winterpeen in de lengte doormidden en doe hetzelfde met de 2 ontstane helften. Snijd de 4 stukken winterpeen vervolgens in plakjes van een halve centimeter.

De rest van de groenten worden tijdens de bereiding gesneden.

Bereiding

Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote wok. Vet? Geen zorgen! Olijfolie is rijk aan onverzadigde vetzuren. Doe daar de stukjes wortel bij, doe wat zwarte peper over het geheel en wok een minuut op hoog vuur, onder regelmatig omscheppen. Doe een deksel op de wok, laat het vuur nog een minuut hoog staan en zet het daarna laag.

Breek 4 stengels bleekselderij van de bos, was deze en verwijder de bovenkant met het groen en het onderste stukje van de wittige onderkant. Neem de tijd om de karakteristieke geur van bleekselderij op te snuiven! Snijd de stengels vervolgens in stukjes van een halve centimeter. Doe de bleekselderij bij de wortel in de wok. Zet het vuur hoog. Wok enkele minuten en schep regelmatig om. Doe wat water bij de groenten en de deksel weer op de wok. Laat het vuur nog even hoog en zet het daarna laag.

Snijd de gele paprika in 4 parten en verwijder de zaadlijsten, de steel en de witte stukken. Snijd de parten in reepjesof stukjes. Doe deze bij de groenten in de wok. Zet het vuur weer hoog, schep regelmatig om, doe de deksel weer op de wok en zet na een minuut het vuur weer laag.

Breng het water aan de kook en kook de tagliatelle. We gaan uit van minimaal 12 minuten kooktijd, zodat je de rest nog kunt bereiden. Is de kooktijd korter, doe dan eerst de volgende stap. Schep ondertussen af en toe de groenten in de wok om.

Als de zwarte olijven nog heel zijn, haal dan de helft (75 gr) uit het potje of het blik, laat ze uitlekken en snijd deze doormidden. Ja, allemaal. Snijd de knoflook. Gebruik geen pers; de knoflooksmaak wordt daardoor te overheersend. Doe de olijven en de knoflook bij de groenten en schep goed om. Haal de wok van het grote vuur en zet de pan op een kleine pit. Strooi de provencaalse kruiden over de groenten en schep om. Doe de deksel op de wok.

Bak ondertussen de Quorn wokstukjes in een kleine koekenpan met wat olijfolie totdat deze een beetje goudbruin kleuren, voeg deze daarna toe aan de wok. Schep het geheel om. Prik af en toe even in een stukje wortel of bleekselderij om te kijken of de groenten gaar genoeg zijn.

De pasta zal tegen deze tijd ook gaar zijn. Giet af of gebruik een vergiet. Serveer de tagliatelle en de groentenprak naast elkaar en garneer de groentenprak met wat oude kaas en de pasta met wat balsamico creme.

Passende wijn(en)

Frisse Chardonnay of Viogniers.

Toegevoegd door CookRookie op 15-06-2012 om 15:07
Reacties van CookRookies
Geef als eerste een reactie...

Om een reactie te kunnen plaatsen moet je ingelogd zijn...! Nog geen account? Registreer je nu!