Ovengerecht, 2 personen, 30-60 minuten

Licht pittige, oosters aandoende witvisschotel met in ketjap gemarineerde aubergine partjes, tomaat, ui en gember.

Ingrediënten

Goede vis.
Melkvrij.
Glutenvrij.
Aubergineschotel met witvis in ketjap, ui, tomaat en gember.
 • 1 aubergine
 • 3 gewone tomaten
 • 1 rode ui
 • 300 gram kabeljauw-, schelvis- of tilapiafilet
 • 1 bolletje gember uit potje of verse gember
 • 1 teentje knoflook
 • 3 el ketjap manis
 • 150 gram (zilvervlies)rijst
 • 1 rijpe avocado
 • 1 tl dilletopjes
 • olijfolie
 • zwarte peper met molen
 • zout

Bereidingswijze

Benodigdheden

Snijplank, grote wok, overschaal (minimaal 20x20cm), pan voor de rijst, roer- en snijgereedschap.

Voorbereiding

Verwijder de schil van de ui, haal het gele hart eruit en snij de ui in stukjes.

Haal de boven- en onderkant van de aubergine en snij deze in blokjes.

Breng 1,5 liter water in de pan aan de kook voor het blancheren van de tomaten en het koken van de rijst. Leg daar 1 voor 1 de tomaten in en haal ze er na 60 seconden weer uit. Laat ze afkoelen of houd ze onder de koude kraan. Ontvel vervolgens de tomaten met een aardappelschilmesje. Snij de ontvelde tomaten doormidden en haal het witte hart eruit. Snij ze vervolgens in kleinere stukjes. Laat het water in de pan zitten om daar later de rijst in te koken, dek af met een deksel.

Verwijder de schil en de harde uiteinden van de knoflookteen en haal het groene hart eruit (als de teen wat minder vers is) en snij de knoflook in kleine stukjes. Of gebruik een knoflookpers. CookRookies opgelet! Wanneer je een knoflookpers gebruikt, zal het gerecht een meer overheersende knoflooksmaak krijgen. Als je dit niet wil, laat dan de pers in de kast en snij de knoflook in kleine stukjes.

Snij het gemberbolletje of de verse gember in kleine stukjes. Cookrookies opgelet! Hoe kleiner de stukjes, hoe meer de gembersmaak door het gerecht verspreid zal worden. Dit is ook het geval als je verse gember raspt.

Meng de knoflook- en gemberstukjes door de tomatenpartjes.

Vet de ovenschaal in. Giet een of twee strepen ketjap in de schaal en leg hier de vis(sen) op. Bestrooi de vis(sen) met peper, zout en de dilletopjes. Druk de kruiden aan. Verwarm de oven voor op 180 graden.

Ontdoe de avocado van zijn schil en eventuele bruine gedeeltes en snij deze in stukjes.

Bereiding

Verhit 2 el olijfolie in een wok op hoog vuur. Fruit de ui kort in de olie, zodat deze er wat glazig uitziet. Doe de gesneden aubergine in de wok. Verhit op hoog vuur, onder regelmatig omscheppen. Als de aubergine de olie uit de pan heeft opgeslorpt, besprenkel de aubergine dan met ketjap manis (ongeveer 3 a 4 el) terwijl je deze omschept, zodat de aubergine bruin kleurt. Schep het geheel nog even om, zet dan het vuur laag. Dek eventueel een minuut of twee af met een deksel, om de ketjap in te laten trekken.

Doe daarna het tomaat-gember-knoflook mengsel bij de aubergine in de wok. Verwarm het geheel kort op hoog vuur, doe daarna het vuur uit.

Drapeer het aubergine-tomaat-ui mengsel over de vis en verdeel gelijkmatig over de ovenschaal. Zet de ovenschaal in de voorverwarmde oven en bak het geheel in 12 minuten gaar. Als de vis wat dikker is, doe dan 14 minuten.

Kook dan de rijst en rust even uit van de gedane arbeid met een glaasje Bordeaux of Chianti.

Serveertips

Serveren met in partjes gesneden avocado.

Passende wijn(en)

Bordeauxtje!

Toegevoegd door CookRookie op 18-03-2015 om 21:31