Ajam Manis Pedis (pittige vega wokstukjes in zoetzure saus)
Hoofdgerecht, 2-3 personen, 20-30 minuten
Pittige kip/vega wokstukjes in zoetzure saus
Ingrediënten
- 200 gr kipfilet / vegetarische wokstukjes (quorn)
- 200 gr rijst
- 1 groene paprika
- 125 gr (kastanje) champignons (half bakje)
- klein blikje ananas op siroop (4 ringen)
- 2 el ketjap manis
- 40 gr sambal manis (1/5 potje of 1 flinke koffielepel)
- 2 tl dragon (gedroogd)
- 1 el honing
- 2 teentjes knoflook
- 1 a 2 el maizena
- olijfolie
Bereidingswijze
Benodigdheden
Wok, snijplank, soepkom en een pan voor de rijst.
Voorbereiding
Trek een fles krachtige rode wijn open. Bij voorkeur een Cabernet Sauvignon uit de nieuwe wereld. Schenk een glas in. Wals, ruik en neem een slok.
Snijd de knoflook in kleine stukjes. Doe de sambal, de ketjap, 1 tl dragon, de honing en de knoflook in een soepkom en roer goed door elkaar. Snijd de kipfilet in kleine stukjes en doe die (of de vegetarische wokstukjes) in eerdergenoemde soepkom en roer het zaakje goed om. Laat de kip/vegetarische wokstukjes een tijdje marineren.
Snijd de paprika (ontdaan van zaadlijsten, steel en witte stukken) en de champignons. Kleine noot aangaande de champignons: gewoon wassen onder de kraan, trek je niks aan van die rare meneren op televisie die doen alsof het een doodzonde is. Dat vocht komt er wel weer uit en wordt essentieel onderdeel van de saus. Laat de ananasringen uitlekken en snijd ze in kleine stukjes.
Drink ondertussen rustig je glas wijn leeg.
Bereiding
Verwarm een wokpan op hoog vuur. Doe 2 eetlepels (2 el) olijfolie in de pan. Vergeet niet je wijnglas bij te vullen.
Vegetarische variant: Wok eerst de paprika op hoog vuur, doe daar na een paar minuten de vega-marinade bij. Schep regelmatig om. Doe dan de champignons bij het geheel en wok nog enkele minuten op half vuur.
Kipvariant: Gooi het kipmengsel en de rest van de dragon in de pan en laat onder goed omroeren de kip dichtschroeien. Doe daar vervolgens vrij vlot de paprika en de champignons bij en wok het geheel nog enkele minuten op half vuur.
Beide varianten: Zet het vuur laag en doe een deksel op de pan, laat een tijdje pruttelen. Roer af en toe de kip/vegastukjes met groenten in de wok.
Kook de rijst. Doe ondertussen de ananasstukjes bij de kip/vegastukjes, roer het geheel goed door elkaar en laat even staan met de deksel op de wok, nog steeds op laag vuur.
Doe een eetlepel (1 el) maizena in een glas en meng met wat water. Bindt het vocht dat inmiddels is ontstaan in de wokpan met het maizenamengseltje tot de gewenste dikte is bereikt. Te weinig saus? Aanvullen met ketjap manis, water en maizenamengsel. Doe de deksel eventueel weer even op de pan om de paprika wat zachter te laten worden in de saus, terwijl je wacht op de rijst.
Passende wijn(en)
Krachtige rode wijn; een Cabernet Sauvignon of Shiraz uit de nieuwe wereld (Chili, Argentinie)